Quantcast
Channel: Lluís Puig "El Fisioinquiet"
Viewing all 64 articles
Browse latest View live

PRIMERA SECCIÓ DE LA TEMPORADA "EL FISIOTERAPEUTA A CASA" AL TEP DE RAC1

$
0
0
Avui hem encetat la secció d’El Fisio a Casa d’aquesta 15ena. temporada del “TOT ÉS POSSIBLE”, la meva 5ena, i ho hem fet parlant d’una tema que segurament us afecta a la majoria dels oients...


Les noves tecnologies estan cada cop més presents a la nostra vida quotidiana i, encara que NO ens n’adonem, la seva utilització pot tenir conseqüències futures pel nostre cos... Per exemple, un dels elements més utilitzat en el nostre dia a dia és el telèfon mòbil, que fem servir una mitjana d’entre 700 i 1400 hores l’any, una bestiesa!  

Com podem evitar lesions i malestar causats per l’ús de les pantalles?




LA LESIÓN DEL LIGAMENTO COLATERAL INTERNO DE LA RODILLA

$
0
0

ANATOMÍA
-          Este ligamento tiene forma de lámina a diferencia del colateral externo que tiene forma cordonal y está compuesto de dos haces uno profundo relacionado con el menisco interno y uno superficial. En principio no suele ser quirúrgico, a excepción de casos muy graves y que presentan complicaciones, porque suele acabar cicatrizando.

PRONÓSTICO
-          Va en función de donde resida la rotura:

o   1.- El mejor pronóstico sería a nivel distal, el que afecta al haz superficial en el punto de inserción en la tibia, que tiene una excelente exposición ligamento/hueso y no presenta lesión meniscal añadida.

o   2.- A nivel medio, podríamos hablar de un pronóstico +/-  debido a la relación directa con el paramenisco interno, que podría llegarse a producir una grieta en el menisco y en caso de no cicatrizar correctamente podría producirse una rotura secundaria del menisco en asa de cubo.

o   3.- A nivel proximal, a nivel del epicóndilo femoral, donde hay el haz menisco femoralis sería el peor pronóstico. Si no cicatriza bien, por microtraumatismos repetitivos se puede producir una lesión crónica que da inestabilidad, podría producirse una rotura del cuerno posterior del menisco o una calcificación de las partes blandas que el signo radiológico se denomina Pellegrini-Stieda.

4 PASOS – FASES – ETAPAS
1.- Hemorragia    2.- Inflamación   3.- Reparación    4.- Remodelación
El tejido colágeno es dinámico está en constante movimiento, lo que se busca de un lado es una buena cicatrización y de otro reorganizar el colágeno, evitar que se produzca una cicatriz hipertrófica y desorganizada.
Por eso será importante en función de donde resida la rotura, la progresión a seguir.

TRATAMIENTO

 Ortesis que evite los gestos laterales de varo / valgo, el tiempo de inmovilización en función de la lesión. Mantener trofismo muscular y progresivamente dar estímulos al ligamento muy importante el trabajo propioceptivo.

Hoy hemos hablado de lalesión de Messi en los Manolos de Cuatro TV:

SEGONA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" DE LA TEMPORADA DEL TEP DE RAC1

$
0
0
Us heu plantejat perquè ens fan mal les espatlles? En som conscients del gran nombre de moviments que duem a terme amb els nostres braços durant un dia qualsevol?

Com estan formades les nostres espatlles? A què es degut que quan ens fan mal les espatlles també ens en ressentim de la zona cervical? Quines són les situacions en les que posem amb més compromís i malmetem més les nostres espatlles?

Aquestes són algunes de les qüestions que hem donat resposta avui...

TERCERA SECCIÓ DE LA TEMPORADA DE EL FISIO A CASA DEL TEP DE RAC1

$
0
0
A la secció d'avui hem aprofitat per parlar de com ens afecta el fred i la humitat en les nostres articulacions. Per poder fer-ho amb el màxim rigor he comptat amb l'ajuda de la Mònica Usart, que és llicenciada en Física i Màster en Meteorologia a més de la dona del temps de RAC1, RAC105 i l'Arucitys de 8TV. I així he pogut contrastar la seva opinió al respecte com a meteoròloga i la d'un servidor com a fisioterapeuta. Els darrers dies hem patit altes pressions, que ens generen més pressions a nivell cervical i força humitat que fa que se'n puguin ressentir gent que pateixi patologies degeneratives i de desgast.
Hem trencat mites dient que: hi ha forces investigacions mèdiques que diuen que canvis bruscs de temps poden agravar certes patologies (cefaleas, asma, fatiga...) i afeccions reumàtiques que no és que el fred les provoqui.

La gent que pateixen migranya, que han patit una fractura, una intervenció quirúrgica,... són gent "Meteosensibles", fan que els seus termoreceptors estiguin més sensibles i que vaticinin abans de que succeeixi un canvi de temps. Aquestes percepcions tenen base científica.

Si voleu escoltar-ho:https://play.uwhisp.com/totespossible/podcast-1611-esther_2256088_2015-11-16t16-32-13000mp3

Hem emfatitzat que és època de constipats, infeccions respiratòries,... i per tant la importància de vacunar-se de la grip els grups de risc.

I per acabar hem dit: "Cal que anem ben abrigats si no volem acabar contracturats"

VI JORNADA NEUROMUSCULOESQUELÈTICA

$
0
0
Aquest divendres passat he tingut el privilegi de ser un dels ponents de la sisena edició de la Jornada de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica (JNME) del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, i aquest any coincidint amb el 25 aniversari, han convidat 5 ponents un de cada Continent.
Vaig parlar del’abordatge i tractament de Fisioteràpia de les diferents inestabilitats d’espatlla.Pel matí vam realizar una ponència durant 35 minuts, i a la tarda dues masterclass pràctiques per mostrar de manera pràctica el treball explicat.
Va ser una Jornada Molt interessant i alhora enriquidora.

Si voleu veure el vídeo: http://fisiotv.cat/player.php?nid=200&b1=&b2=&b3=&video=03_lluis_puig_esp.mp4


El resum de la meva presentación el podeu trobar al Blog de l’Espatlla: http://fisioterapiaespatlla.blogspot.com.es/

DARRERA SECCIÓ DE EL FISIO A CASA AL TOT ÉS POSSIBLE DE RAC1

$
0
0
A la darrera Secció de l'any 2015 vam parlar del Nadal que és una època en que duem a terme tota una serie d'activitats: decorar la casa, passar molta estona de peu a la cuina, calçar-nos amb talons, anar de compres, moure mobles…  que poden provocar-nos lesions emprenyadores. I per mirar d'evitar-les vam repassar algunes postures i gestos.

  

TOCA FER BALANÇ DEL 2015...

$
0
0
El 2015 ha estat novament com l’any anterior intens i molt productiu.

La CIÈNCIA l’he feta:

Participant com a Ponent  el mes de Febrer al Congrés Barcelona Knee Meting parlant del Fast-track de genoll i al Congrés de la Societat Francesa de Reeducació de l’Espatlla a Lîlle presentant “Place des agents physiques dans la rééducation du conflit sous acromial” i el mes de Novembre a la  VI Jornada Neuromusculoesquelètica del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya a Barcelona presentant “Abordatge de les Inestabilitats d’espatlla”
Assistint 11è Congrés de la SCBF el mes de novembre.

La DOCÈNCIA:
 
S’han consolidat els Cursos Monogràfics d’espatlla tant l’EUSES a Girona el mes de gener i a la FUB a Manresa els mesos d’octubre i desembre, realitzant-se les segones edicions. A més de fer-ne per diferents llocs de l’Estat Espanyol: Murcia, La Corunya, Madrid, Fuenlabrada,Màlaga… i fins i tot un Andorra. 
He seguit impartint classes a la UIC (http://www.uic.es) com a professor col·laborador, a la FUB(http://www.fub.edu) donant algunes hores de postgrau. I consolidant i seguint  impartint docència a l’estranger a França per quart any consecutiu (http://www.tminstitute.fr) On he realitzat 12 formacions específiques d’espatlla, un total de 128 hores de vol, en diferents indrets: Arcachon, Perpignan, Toulouse (4) , Lyon, Bordeaux (2) i Nantes.Es tracta d’una experiència molt enriquidora!
La DIVULGACIÓ:


He seguit col·laborant al programa “TOT ÉS POSSIBLE” de RAC1 amb l’Elisenda Camps i ha estat la meva cinquena temporada en el Programa  fent la secció “El Fisio a Casa” (http://www.rac1.cat).
El mes de febrer he fet Tallers sobre com prevenir el mal d’esquena pels laboratoris Hansaplast,i a les Aules d’Extensió Universitària a Badalona i Sabadell els mesos de febrer i novembre, he participat al DIFT la Festa de la Fisioteràpia i el mes de desembre vaig fer una Xerrada als Bibliotecaris de de la Xarxa de Biblioteques de Girona.
I com a projecte nou el Health Wetness presentat al Saló de la Piscina.

I l’ASSISTÈNCIA:

He seguit fent bullir l’olla tant a la consulta, com a l’Hospital de l’Esperit Sant on tinc la sort de liderar un Gran EQUIP de Fisioterapeutes, el FISIOTEAM.
 Però ara ja cal posar la mirada al 2016, amb nous reptes, moltes ganes i molta il·lusió.


ENCETEM L'ANY AL TEP DE RAC1 PARLANT DE PREVENIR LESIONS EN LA TEMPORADA D'ESQUÍ

$
0
0
En els últims anys, la pràctica d’esports de neu ha anat en augment. Un fenomen lligat, sobretot, al creixement de la pràctica de l’snowboard. Però, fem el que cal per no lesionar-nos a la neu? O ens sembla que només podem fer-nos mal a causa d’una mala caiguda?

L’esquí es tracta d’un esport força exigent, el qual ens suposa fer treballar braços, cames, girs de cintura i moviments amb el cap. Per aquest motiu sigui molt important:

Prèviament ESCALFAR ------------  al finalitzar l’activitat ESTIRAR -------------- i abans, durant i després HIDRATAR


Es solen produir lesions o bé musculars per cansament o per caigudes.

Si voleu escoltar-ho: http://www.rac1.org/totespossible/blog/evitar-lesions-a-la-neu-el-fisio-a-casa/

TRES DARRERES SECCIONS AL TEP DE RAC 1: FISIOTERÀPIA DEL SÒL PELVIÀ, RESPIRATÒRIA I CONSULTORI.

$
0
0
El passat mes de febrer la Secció va ser  sobre el tractament de Fisioteràpia del Sòl pelvià i vam comptar amb l'ajuda de tota una especialista com és la Mercedes Blanquet.


El sòl Pelvià és un conjunt de músculs i lligaments que tanquen la cavitat abdominal en  la seva part inferior. La seva funció és sostenir els òrgans pèlvics (Bufeta i uretra, úter i vagina i recte). No és rígid, és dinàmic i si està bé, ha d’adaptar-se als nostres moviments, mantenint una adequada tensió per subjectar els òrgans dins la pelvis.


Gràcies aquest complex abdomino-pelvià, tenim la funció de la continència, per una correcta micció i defecació.

Se sap que hi ha factors directes que poden malmetre el periné com l’embaràs, el part, el restrenyiment crònic, les intervencions quirúrgiques com l ’histerectomia, un tractament de quimioteràpia o radioteràpia i la pre i la post menopausa. En el període de la menopausa hi ha uns canvis hormonals importants que poden ser simptomàtics com la sequedat vaginal i el paper del fisioterapeuta és fonamental. Si ho voleu escoltar: 


El mes de març va ser el torn per parlar de la Fisioteràpia Respiratòria i vam comptar a l'ajuda de tot un expert com és en Dani Ortiz.


La Fisioteràpia respiratòria és la especialitat de la fisioteràpia que s’encarrega del tractament, la prevenció i l’estabilització de les malalties de l’aparell respiratori amb l’objectiu de millorar o mantenir la funció respiratòria.

L’aparell respiratori compren desde les fosses nasals fins a la part terminal del pulmó que són els alvèols.Les seves funcions són humidificar i filtrar l’aire,  permetre l’entrada d’oxigen i la sortida de diòxid de carboni i expulsar secrecions, entre d’altres coses.

A qualsevol edat que es presenti una patologia respiratòria i realitzi fisioteràpia respiratòria es veurà beneficiat.És una especialitat molt útil des de pediatria fins a geriatria.Si ho voleu escoltar:


I aquest mes d'abril vam convertir la Secció en consultori, contestant les variades consultes sobre salut muscular i òssia: mal de cames per tenir una feina que requereix esforç físic, dolors al Tendó d’Aquil·les, nens propensos a fer-se esquinços, molèsties als genolls després d’haver estat ajupits… Si ho voleu escoltar:



TORNO A ELS MATINS PER PARLAR DEL MOMENT QUE ESTÀ VIVINT DEL FC BARCELONA

$
0
0

El dilluns passat 18 d'abril, em van convidar a participar a la Tertúlia Esportiva del Programa "Els Matins" de TV3, compartint taula amb en Pep Marí (Psicòleg esportiu), Jordi Sanuy i Francesc Garriga (Periodistes Esportius). Vam parlar del moment que ha viscut i que està vivint el Barça a dia d'avui, procurar analitzar els motius que els han portat fins aquí.

Si ho voleu veure: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/que-li-passa-al-barca-problemes-fisics-o-animics/video/5595616/


RECORDANT LES TRES DARRERES SECCIONS DE EL FISIO A CASA DEL TEP DE RAC1

$
0
0
Els temes de les  3 darreres seccions de “el Fisio a Casa” van ser:   la del mes de maig de consultori contestant preguntes formulades pels oients, la del mes de juny donant recomanacions de com preparar una Cursa en condicions i la darrera de la temporada com fer un reset saludable durant el període vacacional.

Si les voleu escoltar aquí les teniu:




PRIMERA SECCIÓ DE LA TEMPORADA 2016/2017 AL TEP DE RAC1

$
0
0
Avui he encetat la meva 6ena temporada fent la Secció el Fisioterapeuta a Casa en el Programa Tot és Possible de RAC1, parlant de les Contractures.

Què és una contractura?

Contracció muscular de duració variable que pot limitar el moviment articular i produir dolor, ja sigui  de forma espontània o a la palpació..

Com respon el múscul va modificant-se tornant-se més dur, menys elàstic, més voluminós i sensible a la pressió. Si això persistís el teixit contràctil es substituiria per teixit fibrós no elàstic i portaria cap a la retracció muscular.

Com apareix?

-       Per un treball excessiu, per cansament (Manteniment del cap en la mateixa posició durant molts minuts.)
-       
     Secundàriament a una lesió muscular o articular
-       
     Per motius posturals (Postures forçades del cap: cap girat, inclinat cap enrere o a un costat, o molt inclinat cap enrere.

Quina hauria de ser la conducta a seguir?

-       Dosificar el treball
-       Adoptar bones postures
-       Els esports o Treballs que ens provoquen fer gestos repetitius inevitables s’haurien de mirar de compensar
Tweet Resum:  

Si volem evitar-nos CONTRACTURES hem de CUIDAR ambdues coses: el NOSTRE FÍSIC i els NOSTRES MOVIMENTS i POSTURES #fisiotweetfinal @teprac1 @Fisioinquiet

SEGONA SECCIÓ DE LA TEMPORADA AL TEP DE RAC1

$
0
0


Avui hem parlat de l'Epicondilitis altrament coneguda com el colze de tennista.

Què és una EPICONDILITIS o Colze de tennista)?

Es tracta d’una inflamació o degeneració dels tendons extensors de l’avantbraç. (dels flexors en el cas d’una epitrocleitis o colze de golfista)

Com apareix?

-  Ve donat per una postura mantinguda o per un moviment repetitiu
-  Treball repetitiu dels braços que alhora exigeix realitzar força amb les mans.
- La gent propensa a patir-lo: Gent que manipuli càrregues i que realitzi moviments repetitius (peixater, carnisser, mecànics, fusters...)

 Quina hauria de ser la conducta a seguir?

- Utilització del material adequat
- Fer estiraments i alguns exercicis compensatoris 

A nivell preventiu

- Fer petits descansos
- Anar variant la posició si és possible
- Si es al practicar algun esport adaptació de la tècnica

Tweet Resum :
Per mirar d’evitar-nos una sobrecàrrega inflamatòria,més val compensar

i prevenir si no ens en volem empenedir #fisiotweetfinal @teprac1

Si voleu escoltar-ho: 


JO VULL SER EL “MESSI” DE LA FISIOTERÀPIA….

$
0
0


Fa dies que hi dono voltes i avui corrent ho he acabat de madurar i aprofito per deixar-ho palès per escrit... com diu aquell “és quan corro que em dóna per pensar i que hi veig més clar”.

I és que ja fa un temps que ho tenia al cap d’escriure un post sobre això, que s’ha de mirar de fer per ser millor cada dia en el teu ofici.

Com diu el meu psicòleg en Pep Marí: “si no millores, empitjores; la fase de manteniment no existeix” i sovint s’escolta allò de: “el més difícil és arribar a dalt de tot, després només cal mantenir-se...” això no és del tot cert.

I és que la història ve de lluny, conjuntament amb el meu bon amic Jordi Sanuy vam escriure el Llibre “Tu també Pots: Prepara’t amb els millors” i vam entrevistar a 18 esportistes TOP, els millors del moment per esbrinar quins eren els seus secrets per arribar a ser els millors en la seva disciplina. I no hi ha molt secret, quan els hi preguntàvem aquests campions: si un campió neix o es fa? La resposta era clara:"neix i es va fent". Un neix amb unes certes aptituds i si les treballes i les desenvolupes arribes assolir un resultat. Per tant podem dir que tothom té unes certes aptituds i si sabem treure-les partit podem aconseguir un gran resultat.


Però anem al títol d’aquest post, jo vull ser dels millors de la meva professió... aquí m’atreviria a parlar de més artistes o gent TOP en diferents camps i gent que ha sentat càtedra en la seva professió com per exemple a part de Messi en el Futbol, Ferran Adrià en la cuina o Lluís Llongueras en Perruqueria. Per tant anem a analitzar que han fet i quins símils podem trobar en la nostra manera de fer. Tots són gent molt brillant, pencaire, preparada,única però sobretot amb moltes ganes,il·lusió  il·limitades i un Gran esperit de superació, com diria la meva àvia: "no en tenen mai prou"

Els inicis tots són molt durs... s’ha d’estudiar força, per poder començar a exercir en condicions. I és com veus que aquests artistes dels que parlàvem els seus inicis van ser duríssims, el Messi havent de fer tractaments per aconseguir un desenvolupament correcte i plans d’entrenament específics, o el Ferran Adrià treballant un munt d’hores fent entrepans, o el Lluís Llongueras tallant i pentinant gent a domicili i procurant crear estil. Aquí en aquesta etapa és on alguns estudiants s’atreveixen a criticar on van a fer pràctiques i evidentment sense tenir cap experiència, només amb la informació que han rebut per part dels professors, i m’atreviria a dir que de vegades esbiaixada. Per tant s’ha de ser molt prudent i com deia el meu avi al cel sigui, durant aquesta etapa cal: “veure, escoltar i callar”. Molt provablement durant aquesta etapa ens cal veure el que es fa i com es fa per prendre bona nota i així quan ens toqui a nosaltres volar sols agafar el que creiem que sigui millor i afegir el que calgui. I no criticar sense tenir cap bagatge només pel que ens han explicat. Ens cal tenir criteri propi i per tenir-lo hem d'haver treballat i experimentat força.

Un cop acabem la carrera i comencem a treballar, cosa que no és tasca fàcil a dia d’avui, ens toca anar posant en pràctica els coneixements apresos i seguir aprenent una mica més dels camps que més tractem. El símil en el Cas de Messi és anar jugant a l’equip de la seva edat i anar convocat i jugar en una categoria superior.
De vegades hi ha cursos o Jornades a les que assistim que pensàvem que ens aportarien més del que n’hem acabat treien, això és el mateix que passa que de vegades que et convoquen i no jugués.

Però toca treballar i cal cuidar-se, com diu el meu Bon amic Lluís Llongueras cal predicar amb l’exemple i el nostre físic, la imatge i la nostra manera de fer seran de vital importància. Això costa a tothom, al Messi també i sinó que li preguntin la metamorfosi que va patir, en quan alimentació i rutines.

Després un altre dilema és que no podem ser molt bons en tot, encara en la nostra estimada professió no existeix l’especialització, tot i que està clar que no podem dominar-ho tot amb la complexitat que això significa, i que de ben segur que en un futur no molt llunyà s’acabarà duent a terme. Aquí buscant el símil esportiu el Gran esportista té una gran polivalència, però una expertesa o especialització en una posició.

Seguint en aquesta línia les lesions són petites aturades que pateix l’esportista i que formen part de la seva professió. A nosaltres els fisioterapeutes les lesions són els moments en que ens aturem i no tenim nous reptes i està clar que ens calen perquè si ens aturem empitjorem.

El que està clar és que de Messi n’hi ha un, de Llongueras i de Ferran Adrià també, però són gent de la que podem aprendre molt i quan esbrines una mica el que han fet i fan te n’adones que no hi ha secrets que cal treballar molt i sempre creure que pots millorar.


En conclusió el que en trec de tot plegat és que ens cal ser inquiets amb el que fem i no pensar mai que no podem progressar, sempre podem seguir millorant.

TERCERA SECCIÓ DE LA TEMPORADA AL TEP DE RAC1

$
0
0

Avui hem escollit com a tema a tractar els esquinços de turmell.

   Què és un esquinç de turmell?

ÉsAn ankle sprain is a partial or complete tear of the ligaments that support the ankle.És una elongació,  estrip parcial o total dels lligaments que suporten el turmell.

   Com s’ocasiona l’esquinç de turmell?
   El 90% de les lesions capsulo-lligamentoses a nivell del turmell afecten al lligament lateral    extern en fer un mal gest del peu.
   
   Sabem que hi ha 3 graus d’esquinç de turmell. Quins són?
   Els esquinços de turmell poden ser de primer, segon i tercer grau segons la gravetat de la   lesió que pot anar d’una simple distensió de lligaments fins a la ruptura total de les tres         porcions que el componen.
 “Un esquinç de turmell mal curat et farà anar desequilibrat. Cal recuperar-se bé i anar ben calçat per estar equilibrat”



QUARTA SECCIÓ DE LA TEMPORADA AL TEP DE RAC1

$
0
0
Males postures i moviments repetitius, aquestes són les causes de molts dels nostres dolors actualment. I sinó penseu-hi, per exemple, quan us quedeu adormits al sofà o viatjant a l’avió. Aquestes seran, se’ns dubte, dues de les situacions més habituals durant les properes fetes de Nadal i Cap d’Any.

Per això, aquest dilluns n'hem parlat la secció mensual feta avui.

Si ho voleu escoltar: 


TOCA FER BALANÇ DEL 2016...

$
0
0
El 2016 ha estat un any de rècord!

La CIÈNCIA l’he feta:

Participant com a Ponent  el mes de Maig a la 3era Jornada Interhospitalària de la Societat Catalano Balear de Fisioteràpia a Barcelona presentant “Tractament de Fisioteràpia dels diferents tipus de Pròtesis d’Espatlla” i al XXIX Congrés de la Societat Catalano Balear de Traumatòlogia i ortopèdia  a l’Hospitalet presentant “Com reintegrem al pacient amb una fractura proximal d’húmer a la seva vida quotidiana”



Assistint 12è Congrés de la SCBF el mes de novembre.

La DOCÈNCIA:

S’han consolidat alguns Cursos Monogràfics d’espatlla tant l’UDL a Lleida on n’hem fet 2 edicions, la 2ona Edició a: Fisiodocent a Fuengirola, al Col·legi de Fisioterapeutes de Madrid; i 2 edicions més a Fisioformación i 3era Edició a l’EUSES a Girona. A més de fer-ne per diferents hospitals:Hospital  Santa Maria de Lleida, Hospital Infanta Leonor,Consorci  del Maresme i la Selva, Hospital de Figueres , Hospital Trueta de Girona, Hospital Virgen de la Torre i CAP Tarragona. I altresllocs de l’Estat Espanyol: Mieres, Lugo, Huelva i Lleó… i fins i tot un Andorra. 


Vaig posar punt i final a la meva etapa docent a la UIC (http://www.uic.es) com a professor col·laborador, segueixo a la FUB(http://www.fub.edu) donant algunes hores de postgrau. I com a novetat he començat com a docent a Blanquerna (http://www.blanquerna.edu).  I he seguit  impartint docència a l’estranger a França per cinquè any consecutiu (http://www.tminstitute.fr) On he realitzat 12 formacions específiques d’espatlla, un total de
120 hores de vol, en diferents indrets: Avignon, Perpignan, Nantes (3) , Lyon (3), Bordeaux, Paris i l’îlle.Es tracta d’una experiència molt enriquidora!



La DIVULGACIÓ:



He seguit col·laborant al programa “TOT ÉS POSSIBLE” de RAC1 amb l’Elisenda Camps i ha estat la meva sisena temporada en el Programa  fent la secció “El Fisio a Casa” (http://www.rac1.cat).
El mes d’abril vaig fer 3 Conferències/Tallers sobre com prevenir el mal d’esquena a la Universitat Pompeu Fabra, una conferència a la Universitat de Lleida sobre difusió d’hàbits saludables, una conferència al maig a Sabadell sobre “Prevenció de les lesions més freqüents en el Handbol” i al mes de novembre dintre del cicle de conferències “Dona Informa’t” de l’alt Urgell vaig fer dues conferències una a Preixana i l’altre Agramunt parlant d’hàbits posturals saludables. I les 2 darreres conferències de l’any van ser una a Barcelona a l’Institut Menendez i Pelayo dins la setmana de la ciència on vaig parlar de “La Fisioteràpia és molt més que fer tractament” i a la Universitat de Lleida “Com reintegrem al Pacient després d’una fractura proximal d’húmer”.   



I l’ASSISTÈNCIA:


He seguit fent bullir l’olla tant a la consulta, com a l’Hospital de l’Esperit Sant on tinc la sort de liderar un Gran EQUIP de Fisioterapeutes, el FISIOTEAM.



 Però ara ja cal posar la mirada al 2017, amb nous reptes, moltes ganes i molta il·lusió.

CINQUENA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" DE LA TEMPORADA,PRIMERA DE L'ANY

$
0
0
Les principals raons per les quals patim dolor al cap i al coll són les postures forçades del cap (girat, en rotació o flexionat) mantingudes durant molta estona, o els moviments repetitius de braços per sobre de l’alçada de les espatlles.

Si treballem amb els braços per sobre de l’alçada de les espatlles manipulant objectes amb més o menys pes, com que hi ha una musculatura que connecta la zona del coll i la del darrere de les espatlles i fins a arribar a la meitat de la columna, se’n ressent tota la musculatura posterior.

PUJADES I BAIXADES

$
0
0
Hi ha qui aprofita per reflexionar escoltant música assegut al sofà, anant a caminar, fent el vermut a una terrassa... en el meu cas aprofito per fer-ho quan vaig a córrer. I la veritat és que fent honor al títol del post i al recorregut que he completat que hi havia moltes pujades, m’ha fet trobar el símil a les darreres setmanes. On les coses que succeeixen no són del teu agrat i les has de mirar de trampejar i poder sortir-ne de la manera més airosa possible i seguir endavant.

Fa temps que ens trobem en època de crisis i per molt que diguin que ens recuperem, ens recuperem provablement una miqueta de la baixada en picat que vam patir però ens serà pràcticament impossible arribar novament en certs aspectes on estàvem. I això que pot semblar una obvietat, sobretot perquè portem molt de temps escoltant-t’ho i llegint-t’ho a diferents mitjans em fa pensar i arribar a la següent reflexió:

La vida podem dir que és com un gran itinerari, camí o recorregut que vam començar a traçar des que som nats i suposo que a tothom li queda clar que aquest camí no és mai recte: que hi ha moments que fa molta pujada, moments que hi ha moltes pedres que hem de sortejar, moments que les inclemències del temps dificulten poder-hi transitar amb normalitat,.... això és la vida, i ens cal anar avançant. Crec honestament que hauríem de fer un exercici de pensar per uns instants: Què estem fent? Com ho fem? Quins reptes ens marquem per seguir avançant?.... perquè desenganyem-nos si no avancem, reculem, si no seguim progressant, empitjorarem; i això sovint se’ns oblida i podríem dir que no valorem les coses que tenim com a tal, fins que deixem de tenir-les.


Dit això, i sense cap afany de fer filosofia barata ni donar lliçons a ningú, faig aquesta reflexió per escrit per tal de veure si coincideixo amb força gent. 

SISENA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" DE LA TEMPORADA

$
0
0
Aquest dimecres passat a la Secció de El Fisio a Casa vam parlar dels isquiotibials.

Què són els isquiotibials o isquiosurals?

Aquest grup muscular el composen 3 músculs el semimembranós, el semitendinós i el bíceps femoral. I com que el bíceps femoral no va a parar a la tíbia sinó que va a parar al cap del peroné d’aquí que per dir-ho més correctament hauríem d’anomenar-los isquiosurals (sural fa referència al panxell al bessó)

Quina funció tenen i quines accions musculars fan?

Aquests músculs són biarticulars  travessen 2 articulacions i per tant tenen funcions sobre les 2 articulacions. A nivell de Maluc realitzen l’extensió i a nivell del genoll la flexió.

Com és que el que més es lesiona és el bíceps femoral, a què es degut això?

Aquest múscul és de la part posterior el situat més extern i com el seu nom ens indica bíceps (2 ventres musculars) una part s’inserta a l’isqui (òssos del cul) i l’altre al fèmur i tots dos ventres van a parar al cap del peroné.

Aquest múscul es sol lesionar per una errada de coordinació intermuscular, els músculs quan ens movem porten un ritme per poder produir el moviment, si algun s’activa a destemps el desequilibri pot produir una ruptura fibril·lar en major o menor grau. I això pot ser degut a que els músculs estiguin fatigats, que anem sobrecarregats muscularment això en els futbolistes se’ls hi pot produir als minuts finals d’un partit,... (per exemple esquiant quan és que és fàcil fer-se mal a la darrera baixada)

Què podem fer per mirar de prevenir aquest tipus de lesions?

Ens cal preparar-nos bé físicament per realitzar les nostres activitats esportives, cuidant el descans i l’alimentació (els dipòsits de glucògen), buscant tenir un bon equilibri muscular.

Si voleu escoltar el podcast: http://www.rac1.cat/programes/tot-es-possible/20170301/42419437647/isquiotibials-lluis-puig-fisioterapeuta-isquis.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=twitter&utm_medium=social
Viewing all 64 articles
Browse latest View live