Quantcast
Channel: Lluís Puig "El Fisioinquiet"
Viewing all 64 articles
Browse latest View live

DARRERA SECCIÓ DE LA TEMPORADA AL TOT ÉS POSSIBLE DE RAC1


A LA DARRERA SECCIÓ DE LA TEMPORADA DE "ELS MATINS", AMB ELS COMPANYS DEL DIR HEM PARLAT D'UNA NOVA ACTIVITAT "EQUILIBRA'T"

$
0
0
L'Equilibrat es una sessió que fusiona diferents tècniques de moviment com el Ioga, el Pilates, els estiraments estàtics, els equilibris i la tonificació muscular.

L'objectiu és el de tonificar la musculatura, incrementar la flexibilitat, potenciar la concentració i la relaxació i reduir els desequilibris musculars i les tensions emocionals característiques de la vida sedentària i l'estrès.

Quins són els beneficis?

- La part de tonificació dinàmica està pensada per incrementar els nivells de resistència muscular, i, per tant, del to muscular, a través del treball amb autocàrregues, és a dir, fent servir el pes i resistència que genera el nostre propi cos a través del moviment.

- Les parts de flexibilitat dinàmica i estàtica tenen per objectiu incrementar la qualitat física de la flexibilitat muscular. Una musculatura més flexible proporciona uns nivells més amplis de mobilitat, i ajuda a prevenir les lesions que provenen de musculatura hipertònica (quadrat lumbar, femoral, trapezi).

- Reducció dels nivells d’estrès, gràcies a la unió de respiració i moviment, i la focalització en moviments lents i controlats, els nivells d’ansietat o estrès abaixen durant la pràctica, i l’efecte de la pràctica continuada pot ajudar a prevenir i controlar-los.

Si voleu veure el video: http://www.tv3.cat/videos/5178091

Aprofito aquestes quatre ratlles per agrair un any més la confiança que m'han dipositat per fer aquesta secció. Esperem retornar al setembre!

AHIR EM VAN CONVIDAR A L'ESPORT CLUB

$
0
0

Ahir dijous vaig tenir la fortuna de ser uns dels convidats a l'Esport Club del Canal Esport 3. Vaig poder compartir sofà amb Laura Brugués, Marc Negre, Xavier Bonastre i Pep Marí. Vam repassar l'actualitat esportiva del dia fent especial atenció al FC Barcelona, va ser una molt bona experiència que va passar ràpidament i que espero poder repetir.

DEMÀ TOCA "SANT TORNEM-HI"..... I QUE NO FALTI!!!!

$
0
0
Durant les vacances hi ha temps per tot: córrer, anar a la platja, de concert, a la muntanya, reflexionar, per estar en família, amb els amics, de celebracions….. però com diu aquell tot comença i tot acaba. Demà toca “Sant Tornem-hi” i que no falti!

Toca tornar a la Rutinaque precisament serà el tema que tractarem demà a la Secció “El Fisio a Casa” del “Tot és Possible” de RAC1.


Bona tornada a tots els que es reincorporen demà, els que ja ho han fet a seguir i els que estan a punt de fer-ne que vagi molt bé. 

TORNEM A LA RUTINA.....

$
0
0
A la primera Secció de la temporada 2014/2015 de "El Fisio a Casa" del TEP de RAC1hem parlat del "Sant TORNEM-HI", de tornar a les nostres rutines quotidianes.

Què és la rutina? És el procés que ens permet no haver de pensar cada dia en les accions que fem habitualment.Per tant si hem canviat la nostra manera de fer durant les vacances ens caldrà anar retornant a la nostra jornada habitual. Per això fora bo anar tornant a l’horari habitual i començar a fer totes les nostres activitats diàries de manera progressiva.

A cadascú li caldria trobar la seva Bona RUTINA, sense oblidar-se de cap dels seus components (Exercici físic, moments per la relaxació, donar-nos petits plaers, ser pragmàtics en la resolució de problemes...) i tot fent-t’ho amb BON ROTLLO i ACTITUD POSITIVA.

SEGONA SECCIÓ DEL FISIO A CASA DE LA TEMPORADA DEL TOT ÉS POSSIBLE DE RAC1

$
0
0
Aquesta temporada la Secció la fem en forma de consultori amb les qüestions que rebem dels oients. Avui hem parlat d’una teràpia que genera un cert debat que és l’Atlas Profilax, dels abdominals i com alleugerir les cames cansades.

Els exercicis que recomanaré a continuació  són per millorar el retorn venós, la circulació venosa que és la que sol veure afectada amb més assiduïtat.

1.- Estirada  boca amunt amb les cames una mica més enlairades que el cos: fer flexió/ extensió de dits (moure amunt i avall els dits),

2.- Seguint amb la mateixa posició que l’exercici precedent fer Flexió/extensió de turmell (moure amunt i avall els peus, com si apretés l’accelerador).

3.-Que recordi que a part dels exercicis també sempre pot aprofitar quan es dutxa per fer contrastos amb l’aigua calenta i l’aigua freda.


Si ho voleu escoltar aquí teniu el podcast: http://rac1.org/totespossible/blog/el-fisio-a-casa-3/

DIFT 2014, LA FESTA DE LA FISIOTERÀPIA

$
0
0
Avui dissabte dia 11 d'octubre del 2014, s'ha celebrat la Festa de la Fisioteràpia, el #DIFT2014, enguany a Girona. S'han realitzat activitats ben variades, totes encaminades a donar a conéixer la nostra estimada professió. Actuacions dels Brodas Bros ballant, batucada, tallers pràctics de les diferents comissions.... i una taula rodona que he tingut el privilegi de moderar, que portava per títol: "Activitat Física, Salut i Prevenció", on han participat:  

Sra. Mariona Violán, coordinadora del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física del Consell Català de l’Esport (CCE) – Departament de Presidència;

Doctor Pere Soler, metge pediatre de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron; 

Sr. Jordi Viladoms, pilot de motociclisme i participant al Ral·li Dakar

Sr. Manel Domingo, degà del CFC

Ha estat molt interessant poder ajuntar l'opinió mèdica, de l'administració, de la nostra professió i d'un esportista d'alt nivell.

Resum final:

1.- Estem parits per estar en moviment i hem de procurar moure'ns

2.- Es tracta d'assessorar-se dels professionals adients: metge, fisioterapeuta, preparador físic...

3.- Tothom ha de predicar amb un bon exemple i no cal hiperresponsabilitzar a les famílies

4.- Cal que els adults realizem 30 minuts d'activitat física moderada cada dia i els joves 60 minuts.

Ha estat un dia genial, on s'ha respirat un ambient de fisioteràpia en tot moment.

TORNO A "ELS MATINS" DE TV3 PER PARLAR DE LES TASQUES DELS FISIOTERAPEUTES

$
0
0
Quan la gent es lesiona i ha de fer rehabilitació pensa en nosaltres els fisioterapeutes, però el que la gent moltes vegades no sap o més ben dit no n'és conscient és que els fisioterapeutes fem una tasca molt important col·laborant també fent Prevenció i manteniment de la salut de la gent. Per això un cop a l'any sortim al carrer amb el DIFT,(Dia de la Festa de la Fisoteràpia), per donar-ho a conèixer a la ciutadania.

El dissabte passat es va celebrar aquesta festa, enguany a Girona,  amb un munt d'activitats: batukades, zona d'inflables, Hip-Hop amb els Brodas Bros... i les diferents comissions col·legials van fer: Reentrenament a l'esforç amb bicicleta, circuit amb cadira de rodes, marxa nòrdica, estiraments, tai-txi....

Jo vaig tenir el privilegi de moderar una taula rodona que teníem de tema: Activitat física, salut i prevenció, i vam comptar amb la presència de la Sra. Mariona Violán, coordinadora del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física del Consell Català de l’Esport (CCE) – Departament de Presidència; el doctor Pere Soler, metge pediatre de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron; el Sr. Jordi Viladoms, pilot de motociclisme i participant al Ral·li Dakar; i, com hem comentat, el nostre degà, Sr. Manel Domingo. De la qual destaco les següents idees:

Que estem parits per estar en moviment i que quan ens aturem ens apareixen totes les guixes

- Que quan som petits volem que els nens parlin i caminin i tot seguit al cap de poc temps,  els hi diguem que s’asseguin i callin.

Que necessitem tenir referents, que és evident que els fills d’entrada imiten els pares, si els pares són sedentaris els fills així sortiran. Però hem de ser conscients que no tothom pot ser Kilian Jornet .

Els fisioterapeutes juguem un paper molt important en la Prevenció, com agents de salut que som

L’alimentació i el descans són dos aspectes fonamentals a tenir en compte.

Que una persona adulta hauria de caminar 30 minuts diaris i un Jove 60 minuts

    Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/5286091


SECCIÓ DEL FISIO A CASA DEL TOT ÉS POSSIBLE DE RAC1

Xè CONGRÉS DE LA SOCIETAT CATALANO BALEAR DE FISIOTERÀPIA

$
0
0
Dissabte passat vam fer Història! Desè Congrés, 10 anys, i seguim amb la Sala plena.




No tinc paraules per descriure el munt de coses que em van venir al cap quan vaig entrar a l'auditori de l'Acadèmia de les Ciències Mèdiques de bon matí: emoció, alegria, satisfacció, il·lusió, felicitat, joia, goig,plaer,.... sobretot quan em venen al cap el munt de coses que hem portat a terme: sessions científiques, tallers, Cursos, Congressos...


Enguany va ser un Congrés de gran nivell científic i que anava dedicat integrament al món de l'esport. Va ser un dia molt emotiu i trepidant on vam acabar recordant alguns dels moments viscuts mitjançant un vídeo resum d'aquets 10 anys d'història.

També cantant tota la Junta actual una cançó que vam escriure el meu germà en Jordi àlies "Puig Petit" i un servidor, que resumeix perfectament qui som? que fem? i què volem fer?...


Va ser genial, em vaig emocionar!  Moltes gràcies EQUIP!
 

COM EVITAR POSSIBLES LESIONS QUAN JUGUEM AMB LA CONSOLA

SECCIÓ D'AVUI DE "EL FISIO A CASA" DEL TEP DE RAC1

$
0
0
Estudis recents, sobre la utilització dels dispositius mòbils, destaquen un ús diari i constant dels usuaris en dispositius com en els telèfons mòbils.
De mitjana mirem el mòbil unes 150 vegades al dia...
I en la majoria d’ocasions en fem un ús de forma perllongada...  Ja sigui per enviar missatges o navegar per Internet.

És evident que en som uns grans consumidors... Però quins efectes té això sobre la nostra salut? Quines lesions ens pot arribar a causar? D’això n’hem parlat avui a la Secció “El Fisio a Casa” del TEP de RAC1.


TOCA FER BALANÇ DEL 2014...

$
0
0
El 2014 ha estat novament com l’any anterior intens i molt productiu.

La CIÈNCIAl’he feta:
 Participant com a Ponent  el mes d’abril al Congrés de Genoll 1a Reunió Europea i la VIII Reunió Espanyola de l'Unigroupparlant del Fast-track de genoll, a la Societat Catalano Balear de Fisioteràpia impartint un Taller sobre el tractament de les Fractures d’espatlla i al Congrés de la FSR a Màlaga el mes de Novembre tractant un pacient en directe,

Assistint en el Shoulder Congres el mes de gener, el mes de setembre al Congrés Europeu d'espatlla SECEC a Istanbul i Congrés IMCAT de Maluc a Barcelona i  participant al10è Congrés de la SCBF el mes de novembre.


La DOCÈNCIA:

Com a novetat he realitzat per primera vegada 2 Cursos Monogràfics d’espatllaun a l’EUSES a Girona el mes de maig i a la FUB a Manresa els mesos d’octubre i novembre. Han anat molt bé i ja están previstes segones edicions a Girona pel gener del 2015 i a la FUB resta pendent de concretar.
He seguit impartint classes a la UIC (http://www.uic.es) com a professor col·laborador, a la FUB (http://www.fub.edu)donant algunes hores de postgrau. I consolidant i seguint  impartint docència a l’estranger a França per tercer any consecutiu (http://www.tminstitute.fr) On he realitzat 8 formacions específiques d’espatlla, un total de 104 hores de vol, en diferents indrets: Bordeaux (2), Bayonne, Arcachone,Perpignan, Lyon,  Nantes i Paris .Es tracta d’una experiència molt enriquidora!
La DIVULGACIÓ:

He seguit col·laborant al programa “Els matins” de TV3 (http://www.tv3.cat/elsmatins/videos/fisioterapia), on he finalitzat una etapa de continuïtat ja que a partir d’aquest setembre he deixat de tenir secció pròpia després de 5 anys i he passat a la condició de col·laborador esporàdic i ha estat la meva cuarta temporada en el Programa “TOT ÉS POSSIBLE” de RAC1 amb l’Elisenda Camps fent la secció “El Fisio a Casa” (http://www.rac1.cat).
El mes d’octubre he participat al DIFT la Festa de la Fisioteràpia i el mes de novembre vaig fer una Xerrada als Voluntaris de la lectura a la Biblioteca de Girona.
I he participat puntualment als Programes Esports Club i generació digital.

I l’ASSISTÈNCIA:

He seguit fent bullir l’olla tant a la consulta, com a l’Hospital de l’Esperit Sant on tinc la sort de liderar un Gran EQUIP de Fisioterapeutes, el FISIOTEAM.
 Però ara ja cal posar la mirada al 2015, amb nous reptes, moltes ganes i molta il·lusió. Perquè tal i com diu el poeta. "Cap esforç cau en terra eixorca"per tant a esforçar-se s'ha dit!!

PRIMERA SECCIÓ DE L'ANY DE EL FISIO A CASA DEL TEP DE RAC1

$
0
0
Sabíeu que gran part dels nostres mals més banals ens venen per males postures i moviments repetitius.

Us heu plantejat mai d’analitzar les Postures que adopteu en un dia quotidià?

Moltes les fem d’esma i pensem que són bones i potser no ho són massa... i és el sumatori de males postures que ens provoquen sobrecàrregues indesitjades i  possibles lesions més considerables.

I les males postures les podem mirar d’evitar i els moviments repetitius modificar o compensar.


I aquest ha estat el nostre propòsit d’avui, analitzar diferents situacions diàries i veure quines serien les postures més adients.


A LA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" D'AVUI HEM PARLAT DEL FRED

$
0
0
Durant els darrers dies a Catalunya la neu, el vent i les baixes temperatures han estat protagonistes als informatius i tema de conversa recurrent entre tots nosaltres.

Des de l’administració també es donaven consells a la població per tant d’evitar ensurts, dins i fora de casa i se’ns alertava perquè adeqüéssim la nostre activitat professional, esportiva i de lleure al fred. També parlaven d’evitar fer esforç físic intens a l’exterior per perill de patir una lesió...Tot plegat ens va semblar molt interessant i aquest ha estat el tema d’avui. Com afecta el fred a les nostres articulacions i a la nostra musculatura. 

Si ho voleu escoltar: http://t.co/zstpsjzVb2


CONFERÈNCIA A L'AULA D'EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA DE BADALONA

$
0
0
Amb una sala plena de gom a gom, més de 340 persones, vaig estar dimarts passat al Teatre Zorrilla de Badalona realitzant la Conferència: "Els Millors Consells per evitar les Males Postures".
La veritat és que ha estat una experiència inolvidable el fet de parlar del que més m'agrada de Fisioteràpia, amb un Teatre i ple de gent. Ja en tenim una més per explicar! Aprofito aquestes quatre ratlles per agraïr la invitació.

A LA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" D'AVUI HEM PARLAT DEL MALUC

$
0
0

El malucés una articulació molt mòbil i de càrrega. Format per el cap del fèmur i l’acetàbul que és la cavitat on s’articula que forma part de la pelvis.
Al voltant d’aquest acetàbul hi ha un anell fibro cartilaginós  com si fos una cella, que s’anomena labrum i que s’ha vist que té una gran importància per el bon funcionament de l’articulació. Tot ho envolta una càpsula articular (amb el seu líquid sinovial) i uns lligaments molt potents.



El dolor del maluc pot ser un dolor intern a nivell articular  o extern a nivell de la musculatura que envolta la articulació. Alguns dels músculs que envolten l’articulació van des de la pelvis al genoll, això fa que hi pugui haver dolors que siguin per problemes de maluc però s’irradiïn fins a la part de la cuixa o fins el genoll (sartori, TFL, Recte anterior del quàdriceps, ...)

Les patologies més habituals serien:

Artrosi (desgast del cartílag articular)

Artritis ( habitualment deguda a alguna malaltia infecciosa)

Trocanteritis o bursitis trocantèrea (inflamació de la bursa)

Xoc o conflicte femoroacetabular(lleugera deformitat del cap o de l’acetàbul o dels dos)

 Maluc en ressort (degut a l’excessiva tensió del TFL)

Displàsies (una falta de cobertura de l’acetàbul al cap del fèmur)

Dues patologies més relacionades amb l’infància:

o   Malaltia de Perthes (es produeix a la infància, i és deguda a una falta d’irrigació per obstrucció de l’artèria que irriga la part del cap del fèmur, acaba provocant una deformitat del cap)


o   Displàsia congènita de maluc (el nadó neix amb l’articulació luxada i li han d’aplicar algun tipus d’ortesi perquè es mantingui al seu lloc i formi una articulació sense deformitats)


A LA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" D'AVUI HEM SEGUIT PARLANT DEL MALUC

$
0
0
A la secció del Fisio a Casa del dilluns passat vam seguir parlant dels problemes de maluc, en aquesta ocasió els problemes de maluc en la gent jove. 
El xoc femoroacetabularés la causa de dolor en el maluc més freqüent en l'esportista segons una recent publicació del Dr. Marc Philippon en el American Journal of Sports Medicine, encara que no necessàriament és una patologia exclusiva d'esportistes, per exemple després de llargues estones d’estar assegut conduint vehicles, assegut en un despatx,... Un estudi realitzat pel Dr. Michael Leunig en la població suïssa demostra que un 15% de la població té deformitats en el maluc amb predisposició per patir xoc femoroacetabular.

Certes formes de maluc tenen més tendència a patir un xoc femoroacetabular: per exemple un cap femoral gibós el qual en flexionar la cama, la part alta de la giba xoca amb l’acetàbul i no deixa progressar el fèmur cap a dintre de l'articulació. Això fricciona el cartílag i amb el temps ho deteriora. El pacient nota al principi ja des de l'adolescència o joventut que li costa flexionar i girar la cama cap a dintre. A alguns el caminar molt, sobretot pujades, a l'entrar i sortir dels cotxes, en la pràctica d'esports com el golf, la carrera, el patinatge, el xut,… tant si és la cama pivotant com la que es desplaça produeixen un “cansament” , sensació de “maluc carregat” i fins i tot dolor.

Si voleu escoltar l'àudio: 


A LA SECCIÓ DE “EL FISIO A CASA” D’AVUI HEM PARLAT DEL GENOLL

$
0
0
Com estan formats els nostres genolls?
En el genoll hi conflueixen el fèmur, la tíbia i la Ròtula i aquests òssos  trobem recobertes les seves parts (còndils femorals, tíbia i ròtula) per cartílag. La no concordança de les superfícies articulars es compensa amb la interposició dels meniscs o fibrocartílags semilunars, que augmenten la superfície de contacte entre ambdues superfícies articulars.

Quina funció tenen els meniscos?
Juguen un paper important en la congruència articular, en l’absorció d’impactes, en la transmissió de forces entre el fèmur i la tíbia, i en l’estabilitat del genoll..

Com es lesionen?
La lesió del menisc apareix com a resultat de l’acció del pes corporal combinada amb moviments incorrectes, forçats o excessius, tant de flexió-rotació com d’extensió-rotació. Fent un  gir amb el peu en recolzament, els aterratges amb els genolls estesos i les frenades brusques amb una sola cama.
 En certes ocasions, depenent del mecanisme lesional, podem trobar lesions del menisc, especialment del menisc intern, associat a les lesions del Lligament Encreuat Anterior i la del lligament lateral intern. Es lesiona més l’intern que l’extern, donat que l’extern té més mobilitat.

Quan es lesionen sempre s’han d’operar?
En una persona jove si li provoca bloqueig del genoll si, en una persona més gran s’ha de ser molt curós i que sigui en darrera instància si no hi ha més remei. Ja que tot i que es fa per via artroscòpia això pot accelerar processos artròsics.

Després de la intervenció en què consisteix el tractament?

Els principals objectius de la recuperació després de la meniscectomia són controlar el dolor i la inflamació associada a la cirurgia; mantenir el rang de moviment i el condicionament general; restaurar la funció muscular, i optimitzar la coordinació neuromuscular de l’extremitat inferior.

Si voleu escoltar-ho: http://www.rac1.org/totespossible/blog/problemes-de-genoll/

AVUI DARRERA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" DEL TEP DE RAC 1

$
0
0

Les dues darreres seccions de la temporada les hem dedicat a respondre preguntes dels oients. Malucs operats que NO s’acaben de recuperar, mans inflades al fer exercici físic, poca forma física que es tradueix en torçades als turmells, molèsties al coxis després de donar a llum… Són alguns dels problemes de salut que ens heu fet arribar les darreres setmanes, i que avui hem resolt.

Aprofito per posar una foto que ens vam fer el mes passat abans de realitzar la Secció, complint la prometença que havíem fet. Força Barça!!



I acabo la temporada amb la bona notícia que compten amb mi per la propera!!!!

Si voleu escoltar-ho: http://www.rac1.org/totespossible/blog/consultori-de-fisioterapia/

Viewing all 64 articles
Browse latest View live